Kendi saklı cennetinizi oluşturmak için evinizin illa ki bir bahçesi olması gerekmiyor ya da o evin uçsuz bucaksız içinde kaybolacağınız büyüklükte de olması gerekmiyor. Siz, kalbiniz ve elleriniz, o mekanı cennete dönüştürmek için yetersiniz. Hele bir de o saklı cennete yenebilir bitkilerle birşeyler yaparsanız değmesin kimse keyfinize. Sadece sizin değil, arıların, kelebeklerin, kuşların ve evinize gelecek uğur böceği gibi sürpriz konukların da mutluluğu olacak bu. Minik bir balkon, çatı, teras ya da bir bahçe çok güzel bir şekilde sizin ellerinizle dönüşebilir; mutfak ihtiyacınızın bir kısmını, içeceğiniz çayların hammaddesini oradan sağlayabilirsiniz. Nasıl mı? O da bizim sırrımız. Atölye günü birlikte keşfedeceğimiz, sizin, bizim ve evinizin saklı cennetinin sırrı, kimseye söylemeyin ya da örnek olun ki, herkes yapsın…
– Doğa bizim içimizde, permakültür tasarımı yaparken mıntıka analizinde mutlaka 5.bölgeye oturttuğumuz ve farkında olmadığımız bir doğa parçası var. Sizin de evinizde vardır ama farkına bile varmamışsınızdır, atölye gününe kadar. O zaman hemen farkına varalım. Nasıl mı? Permakültür neymiş diye üzerinde konuşurken, mıntıka ve dilim analizi yaparken…
– Saksılarımız, bitki kaplarımız nasıl olacak, kendi kendine sulasın ister misiniz o kaplar bitkilerinizi? O zaman onlar hakkında bilgi edinelim hepbirlikte…
– Toprak nedir? İyi bir toprak nasıl olmalıdır? Bu işin sırrı nerede saklı derseniz de toprağı yatıralım büyütecimizin altına.
– Evde kokusuz, böcek çekmeden kompost yapmak mümkün mü? Sesinizi duyuyoruz evet evet… O zaman haydi kompost çeşitlerine bakalım ve sizin için en uygunu hangisi onu seçelim.
– Evimize nasıl bir güneş geliyor? Az, çok, kavurucu… Kış ve yaza göre güneşin eğimi nasıl değişiyor? Hiç bunun gözlemini yapmış mıydınız? Bugünden sonra başlayacaksınız, hazır olun!
– Tohum dediğimiz şey nedir? Nasıl bir seçim yapalım? Bize en uygunu hangisidir? Hatta hediye tohumlarımız bile olabilir, sürpriz sürpriz…
– Hangi bitkiler evde saksı içinde yetiştirilebilir, hayallerinizle sınırlısınız. Ama temelde neler yapabiliriz ona bir bakalım isterseniz.
– Tohum tamam, toprak tamam, güneş tamam, ya su? Onun için ne yapabiliriz? Ona da çözüm bulalım…
– Saksılar hazır, bitkiler üşümesin, yorganları da olsun değil mi? O zaman malç! Nedir şu adını duyup durduğumuz şey, malç malç malç…
– Hangi bitki hangi bitkiyi sever? Kardeş bitkiler kimlerdir? Ağaç birliktelikleri nedir? E tasarım yapıyoruz dememiş miydik? Bunları da bilmek gerekir.
Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi
Mekan – Meraklı İnsanlar – Bakırköy
1 Aralık 2018 – saat 11:00 – 18:00
Katılım katkı payı 180 TL ile 250 TL(KDV dahil) arasında gönlünüzden geçen bir miktar olacaktır.
Kayıt için ipermakulturkolektifi@gmail.com adresine e-posta göndermenizi rica ediyoruz.
DİLEK YALÇIN DEMİRALP
İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nden mezun oldu.
2012 yılında Mustafa Bakır ve Rhamis Kent’ten Permakültür Tasarım Sertifikasını aldı.
2013 yılında Mustafa Bakır’ın eğitmenliğinde ”Permakültür Eğitmen Eğitimi” kursuna, Senem Tüfekçioğlu’nun eğitmenliğinde ”Pratik Ev Permakültürü” kursuna ve Art of Hosting‘e katıldı.
2014 yılında Steve Read’in İstanbul’da verdiği Permakültür Tasarım Sertifikası kursunda asistanlık yaptı.
2013 Şubatında İstanbul Permakültür Kolektifi‘ni, Seda Ergazi ile birlikte kurdu. Bu tarihten itibaren permakültür ve topluluk oluşturma ile ilgili kursları, atölyeleri, eğitimleri hem tasarlıyor, hem düzenliyor, hem de katılıyor.
Bunlardan bazıları:
– Doğal Arıcılık (eğitmen Debra Roberts)
– Arıcılar için Doğal Arıcılık (eğitmen Debra Roberts)
– Şehirde Permakültür (Steve Read Şubat 2014 ve Jillian Hovey Eylül 2013)
– Kompost ve Solucan Kompostu (eğitmen İlknur Urkun)
– Kompost ve Bokashi Kompostu (eğitmen Emre Rona)
– Küresel İklim Değişikliği, Biyolojik Çeşitlilik, Ormanlar (eğitmen Doç. Dr. Necmi Aksoy)
– Su: Kullanımı, Arıtımı, Hasadı (eğitmen Emre Rona)
– Dönüm Hattı (Keyline) Tasarım Yönetimine Giriş (eğitmen Owen Hablutzel)
– Şehirler ve Kırsal Bölgeler için Sürdürülebilir Yağmur Suyu Hasadı (eğitmen Owen Hablutzel)
– Şiddetsiz İletişim Semineri (kolaylaştırıcı Vivet Alevi)
– Fitoterapiye Giriş Semineri (eğitmen Şaduman Karaca)
– Toprak Yapılar Eğitimi (eğitmen Özgül Öztürk Aksu)
– Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğine Giriş Kursu (eğitmen Nazım Tanrıkulu)
– Ekoloji ve Yerel Topluluklar (Agustin Sepulveda Sariego)
– Bütüncül Yönetime Giriş ve Bütüncül Yönetim Finansal Planlama Modülleri (eğitmen Durukan Dudu)
2012 – 2014 yılları arasında özel bir anaokulunun iki ayrı şubesinde 4-5 yaş grubu çocuklara Doğa ve Çocuk dersi vermeye başladı. Aynı dersi 2014’ ten beri özel bir vakıf ilkokulunda, birinci sınıflara vermeye devam ediyor, 3.sınıflara da Yemek dersi veriyor. Okullarda permakültür çalışmaları ile ilgileniyor ve danışmanlık veriyor.
2014’ten beri Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’de eğitmenlik yapıyor.
En çok tüketenlerin şehirler olduğuna ve şehirlerde permakültürle fark yaratılabileceğine inanıyor. Çocuklarımıza, günümüzdeki düzenin negatifliklerini adım adım azaltarak daha düzgün bir gelecek bırakılabileceğini düşünüyor.
http://permacultureglobal.org/users/5132-z-dilek-yalcin-demiralp
https://istanbulpermakulturkolektifi.org/index.php/2018/01/31/dilek-yalcin-demiralp/