Ekşi mayayı artık hayatımızın içerisine aldık. Vücudumuza faydalarını gördük. Isıl işlemden sonra içerisindeki probiyotik bakterilerin yaşamadığını ama probiyotik bakterileri besleyen besinlere dönüştüğünü biliyoruz. O yüzden de hayatımızın bir parçası oldu. Mayacıklar da evimizin evcil varlıklarına dönüştü, evimizde ne varsa yararlı içerisine topluyoruz ne de olsa. Bizden, bizim, bizim evin onlar.

Sadece ekmekle sınırlı kalmayalım istedik. Çocuklarımızın beslenme çantalarına sağlıklı besinler koyalım istedik ve eski katılımcımız, yeni eğitmenimiz ve artık permakültür tasarımcısı da olan sevgili Şule Irgan Gögercin ile sizler için bir atölye düzenledik.

Konu başlıklarımız şu şekilde:

1. Bölüm
– Tanışma
– Maya çeşitlerine genel bakış
– Unlar ve unlara genel bakış
– Neden ekşi maya, neden soğuk fermantasyon?
– Ekşi maya nasıl yapılır, nasıl sürdürülür?
– Ön maya (starter) nasıl hazırlanır?

2. Bölüm – Atölye
– Ekşi Mayalı Kraker
– Ekşi Mayalı Poğaça
– Ekşi Mayalı Pizza
– Ekşi Mayalı Grisini
– Hamur yoğurma ve katlama
– Hamurun mayalanması ve şekillendirme
– Pişirme
Tüm bu konuları işlemekle kalmayacağız, çayımızı demleyip, yaptıklarımızın da hepbirlikte tadına bakacağız ve ekşi mayamızı paylaşacağız (atık oluşturmamak adına temiz bir kavanoz ya da mutfak kabını yanınızda getirmenizi rica ediyoruz)

Düzenleyen ve Tasarlayanİstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – Meraklı İnsanlar – Bakırköy

13 Aralık 2018 – saat 11:00 – 14:00

Katılım katkı payı 180 TL ile 250 TL(KDV dahil) arasında gönlünüzden geçen bir miktar olacaktır.

Kayıt için ipermakulturkolektifi@gmail.com adresine e-posta göndermenizi rica ediyoruz.

ŞULE IRGAN GÖGERCİN
1970 yılında İstanbul’da doğdu.
2014 yılında İstanbul Permakültür Kolektifi’nin düzenlediği “Sürdürülebilir Yaşam” temalı atölyelerine katılmaya başladı. Permakültür kavramı ile tanışması da bu sayede oldu.
2017 yılında kurumsal iş hayatını noktaladı. Aynı yıl, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsünün düzenlemiş olduğu kursa katılarak, Mustafa Bakır ve Iraz Candaş’tan Permakültür Tasarım Sertifikasını aldı. 2017 Ocak ayında Murat Demirtaş’ın Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı atölyesine katılımıyla birlikte kendi ekmeğini yapmaya başladı. Ardından İSMEK Fırıncılık ve Pastacılık Okulunda “Temel Ekmek Üretimi”, “Yöresel Ekmekler” ve “Butik Artisan Ekmek” eğitimleri aldı. 2018 yılında Beşiktaş’ta, herşeyin temizi, beyazı, en iyisi sloganı ile kirli işler yapanlara zıtlık olması amacıyla “Kirli Maya” ismini verdiği ufak bir ekmek atölyesi kurdu. Zamanını çok üretmek için değil, ürünlerini tüketenlere en yararlı hale getirmek için kullanma hedefiyle, atalık buğday unlarından ekşi mayalı ekmekler yapıyor. Şule Irgan Gögercin evli ve iki çocuk annesidir.
https://www.instagram.com/kirlimaya/