Evimizin içerisinde eskiden en doğal olanlar vardı, neyi, nerede, nasıl kullanacağımızı bilirdik. Neyle neyin etkileşeceğini de. Sonra hayatımıza adını bile telaffuz edemediğimiz kimyasallar girdi. Birbiri ile etkileşime girmeye, bizi hasta etmeye başladılar. Güzel kokulu olan iyidir algısı yerleşti, kimyasallar güzel kokularla baskılandılar ama zehir saçmaya devam ettiler. Biz bunları nasıl yaşıyoruz, nelerle karşılaşıyoruz, neler yapmalıyız. İlk olarak bunları konuşarak başlayacağız.

‘’Gerçek Temizlik’’ in tanımını baştan yaparak, temizlik algımızla ilgili konuşacağız. Neyi temiz kabul ettiğimiz, temizlikle ilgili öğrenmelerimiz, temizlik yaparken kimyasal kirlilik yaratmak gibi kavramları tartışacağız.

Temizlik ve kişisel bakım için kullandığımız zehirli maddelere gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı, ambalaj etiketlerini okurken nelere dikkat edeceğimiz, temel sorularımız. Bu maddeleri evimize alırken sadece kendimize ve yakın çevremize değil yeraltı ve yerüstü kaynaklarımıza olan sorumluluğumuza dikkat çekecek, alışveriş alışkanlıklarımızı sorgulayacağız.

Son bölümde, laboratuvar harikası bu ürünler yokken nasıl temizlik yapıldığına, zamanla temizlik algımızın nasıl ve neden değiştiğine ve eskiden kullandığımız ürünleri tekrar nasıl kullanabileceğimize dair konuşacağız ve uygulamalara geçeceğiz.

– Çamaşır tozu
– Ovma kremi
– Yüzey temizleyici
– Diş macunu.

yapacağız. Soru-cevap bölümündeyse Zehirsiz Ev’in iletişim kanalları ve Zehirsiz Ev kitabı hakkında bilgi verilerek, soru cevap kısmına geçeceğiz. Kendi deneyimlerimiz ve bilgilerimizi paylaşacağız.

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – Atölye Familia – Moda

14 Aralık 2019 – saat 11:00 – 13:00

Katkı payı 180 TL ile 250 TL (KDV dahil) arasında gönlünüzden geçen bir miktar olacaktır.

Yerimiz 15 kişi ile sınırlı olup, kayıt için ipermakulturkolektifi@gmail.com adresine e-posta göndermenizi rica ediyoruz.

MERCAN YURDAKULER
1977 yılında doğdu. Başta çocuk kitapları olmak üzere pek çok kitabı Türkçe’ye çevirdi. 2007 yılında başlayan annelik serüveni onu sadeleşmeye, doğal olana yaklaşmaya ve Zehirsiz Ev isimli bir blog kurmaya götürdü. Blogda paylaştığı, insan sağlığına ve doğaya zarar vermeyen, kimyasal kirlilik ve çöp üretmeyen temizlik ve bakım ürünü tariflerini 2016 kışında Zehirsiz Ev: Yaşamınızdan Zararlı Kimyasalları Eksiltmenin Basit Yolları adıyla kitaplaştırdı. Halen yetişkinlere ve çocuklara yönelik atölye çalışmalarını ve kurumlara yönelik seminerlerini sürdürüyor.