Mum denince akla hemen parafin gibi petrokimya ürünü bir malzeme geliyor. Bizler artık petrolün çıkartılmasının 2025 yılında makul düzeyde olmayacağı, 2050 yılında da sonlanacağı öngörüldüğünü biliyoruz. Bu sebeple de petrole dayalı kaynakların kullanımının azaltılmasını hedefliyoruz.

Bunun yanında, petrol ürünlerinin mum olarak kullanılmasında da sağlık açısından bazı sakıncaları var. Yutulması durumunda (pasta üzerine damlayan doğumgünü mumlarında örneğin) karaciğerde birikim yaparak zarar verdiğine dair araştırmalar var. Uzun dönemde, dumanının gözlere, hassas ciltlere ve akciğerlere zarar verdiğine dair de araştırmalar var.

Bu sebeple doğal malzemelerle mum yapmaya karar verdik.

Atölyemizin
1.bölümünde:
Tamamen doğal malzemelerle mum yapacağız

2.Bölümünde:
Mum yapımından arta kalan ya da sizin küçülen doğal mumlarınızla yapabileceğiniz ve gene sentetik karşıtı, sarma filmi ya da poşet yerine kullanabileceğiniz mum kumaşlar yapacağız. Kumaşlarımız da özel, fabrikalarda top başı ya da ürün kesiminde aralardan kalan kumaşlar ve gıda için uygun olabilecek kumaşlar olacak.

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – Atölye Familia – Moda

4 Ocak 2020 saat 13:30 – 16:00 arası

Katkı payı 200 TL ile 250 TL (KDV dahil) arasında gönlünüzden geçen bir miktar olacaktır.

Yerimiz 15 kişi ile sınırlı olup, kayıt için ipermakulturkolektifi@gmail.com adresine e-posta göndermenizi rica ediyoruz.

MİNE NİŞANYAN
9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı mezunu olup mesleğinin yanısıra tasarım konusunda farklı meteryallerle bir çok teknik deneyimledi . Geri dönüşüm konusunda birçok çalışma yaptı.Uzun zamandır endüstriyel üretimin arka bahçedeki çöplüğümüzü büyütmekten başka bir işe yaramadığı görüşünde ve yeni alınan her ürünün ortalama 6 ayda çöp olduğu günümüzde her türlü atık malzeme ile çalışmalarını sürdürmektedir.