Topraksız yetiştiricilik modellerinden biri olan bu sistemde ”Akua”, kapalı sistemlerde balık, karides, kerevit yetiştiriciliği gibi su kültürünü kapsar. ”Ponik” sözü ise, suda bitki yetiştiren hidroponik sistemlerden gelmektedir. Akuaponik sistemlerde su hayvanları ile bitkiler arasında simbiyotik bir yaşam sözkonusudur. İşin içerisine nitritleri nitratlara çeviren işbirlikçi bakteriler de katılınca ekip tamamlanır.

Azteklerin Chinampalarından günümüze farklı modeller denenmiş ve denenmektedir. Basit olarak bir sistemi nasıl kurup sürdüreceğimize dair bilgilerin yeralacağı bu eğitimde konu başlıklarımız:

– Akuaponik Sistemlerde, sistem kurulumu
– Balık seçimi
– Azot döngüsü
– Balık yemi
– Bitki yetiştirme
– Hasat

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – ÇEVRİMİÇİ / ONLINE

13 Eylül 2020 – saat 11:00 – 14:00

Katılım katkı payı 150 TL (KDV dahil) dir.

Kayıt için bu bağlantıda yeralan formu doldurmanızı rica ediyoruz.

GÜRKAN YENİÇERİ
Gürkan Yeniçeri, 2002 yılından beri Avustralya’da yaşayan bir bilişim mühendisidir. 1998 yılında mezun olmuş ve 2005 yılında da Yüksek lisansını yazılım mühendisliği üzerine Avustralya National üniversitesinde yapmıştır.
Başlangıçta hobi olarak ele aldığı konular, sürdülebilir bir hayata geçiş yapmasına yardımcı olmuştur. Bir yandan öğrenirken, bir yandan öğrendiklerini not ettiği kitaplar hazırlamıştır.
2010 yılında “Artizan Şarküteri”
2015 yılında “Doğal Arıcılık”
2016 yılında “Irımtüzen balık ve bitki yetiştirme teknolojisi” isimli kitaplar bunlara örnektir.
2016 yılında Martyn Noakes eğitmenliğinde, Permakültür Tasarım kursunu tamamlamıştır. Daha sonra hocasının verdiği kurslara eğitmen olarak katılmıştır.
Mühendis yaklaşımı ve dikkati ile akuaponik sistemlere merak salmış ve bu konuda Türkiye’nin ilk kitabını yazmıştır. Gelecekteki gıda üretimi nasıl olacak, gıda güvenliği ve egemenliği ne hal alacak konularında Ar-Ge çalışmaları yapmaktadır. Akuaponik merakı bu araştırmalardan ortaya çıkmıştır ve kendi hazırladığı eğitimi Avustralya, Kanberra’da periyodik olarak vermektedir. Şu anda permakültür üzerine bir kitabın yazımı ile meşguldür. https://www.havatopraksu.org/blog/ adresinden çalışmalarını ve kitaplarını görebilirsiniz.
Canberra Environment Center bünyesinde peynir yapımı, doğal arıcılık, tereyağı yapımı, yoğun besinli gıda üretimi, kore doğal tarım yöntemleri, akuaponik (ırımtüzen), Toprak geliştirme ve kompost üzerine eğitimler vermeye devam etmektedir.