Hemen hemen her gün, Dünya’da hava, su veya toprak kirliliğiyle ilgili olumsuz haberler duyuyoruz, görüyoruz. Doğal kaynakların istismar edilmesi, iklim değişikliği, soyu tükenen canlılar ve tüm bunların üzerimizde bıraktığı yıpratıcı etkileri bir nebze olsun azaltmak, Dünya için daha iyi şeyler üretmek amacıyla kimilerimiz elinden geleni yapıyor. Kimileri ise, ben ne yapabilirim, diye soruyor.
Sıradan vatandaşlar olarak, tüm bu insan kaynaklı sorunların temelinde yatan politik mekanizmaları değiştirmenin ne kadar zor olduğunu bilmekle beraber, günlük hayatımızda devamlı yaptığımız sıradan görünen seçimlerin, önce kendimizi sonra da etrafımızı değiştirmek için ne kadar önemli olduğunu da hatırlamamız gerekir.
Bu seçimlerden biri de, atıklarımız ile nasıl başa çıktığımız hakkında. Evet, kendi evimizde plastik atıkları geri dönüştüremeyebiliriz, ama organik mutfak atıklarımızı, oldukça basit ve zahmetsiz yöntemlerle dönüştürebiliriz. Böylece hem çevre kirliliğini azaltır, hem ekonomiye katkı sağlar, hem de doğal döngüleri yeniden tamamlayarak, gün geçtikçe fakirleşen topraklarımızı yeniden besleyebiliriz. Yani kompost yapabiliriz.
Kompost hakkında bilgi eksikliği ve önyargılar (ve biraz da tembellik), motivasyonunuzu kırabilir. Ama artık endişelenmeyin, çünkü artık ‘’yerim yok’’, ‘‘kokuyor’’, ‘‘komşular ne der’’ gibi bahaneler geçmişte kaldı. Artık her türlü yemek artığı ve evet, portakal kabukları dâhil, bokaşi ile dönüşüyor, çöp olmaktan kurtuluyor, toprağı (ve vicdanımızı) neşelendiriyor. Hem de koku yapmadan, sineklere pay bırakmadan, böcekleri coşturmadan ve sera gazı salmadan, evinize uygun bir çöp kovası içinde.
Nasıl mı?
Özellikle, halk sağlığına dair ciddi bir krizin yaşandığı şu günlerde, mikro-organizmaların hayatımızdaki yerine ilgi de artıyor.
Bu üç saatlik eğitimde, kompostun ne olup ne olmadığına hızlıca değindikten sonra, topraktaki mikro yaşamla giriş yapıp, şehirlerde yaşayanlarımız için en kolay yapılabilecek bireysel kompost olan Bokashi’yi detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Hatta Bokashi’nin aslında kompost olmadığını söyleyerek, belki biraz da şaşıracağız.
– Bokashi ve YM (Yararlı Mikroorganizma) Nedir? Nasıl kullanılır?
– Evde kendimiz nasıl lakto-serum üretebilir ve nerelerde kullanabiliriz?
– Tamamlanan Bokashi’mizi nasıl kullanabiliriz?
sorularının cevaplarını hep birlikte formülleri ve uygulamaları ile göreceğiz.
Düzenleyen – İstanbul Permakültür Kolektifi
Mekan – ÇEVRİMİÇİ / ONLINE
4 Ekim 2020 – saat 14:00 – 17:00
Katılım katkı payı 150 TL (KDV dahil) dir.
Kayıt için buraya tıklayarak formu doldurmanızı rica ediyoruz.
EMRE RONA
On yıldır, gıda üretimi, verimli enerji sistemleri, yerel kaynaklara dayalı onarıcı sistemler, aromatik bitki yetiştiriciliği, sürdürülebilir atık yönetimi ve yağmur suyu hasadı gibi konularda çalışıyor, öğreniyor, uyguluyor, danışmanlık yapıyor ve eğitimler veriyor. Datça’da yaşıyor.
Katıldığı kurslar ve eğitim çalışmaları:
– Emet Değirmenci ve Agustin Sepulveda Sariego, Erdek – Ağustos, 2010 (öğrenci)
– Bill Mollison & Geoff Lawton, İstanbul – Aralık, 2010 (öğrenci)
– Steve Read, Fethiye, 2011 (öğrenci ve kurs asistanlığı)
– Christian Shearer, Tayland, 2012 (kurs asistanlığı)
– Richard Perkins, Tayland 2013 (kurs asistanlığı)
– Emet Değirmenci, Bodrum 2013 (kurs asistanlığı)
– Kompost ve Bokaşi Eğitimi – İstanbul Permakültür Kolektifi – İstanbul, 2014 (eğitmen)
– Sürdürülebilir Su Yönetimi Eğitimi – İstanbul Permakültür Kolektifi – İstanbul, 2014 (eğitmen),
– Steve Read, Permakültür Tasarımı Sertifika Kursu, İstanbul Permakültür Kolektifi, İstanbul 2014 (kurs asistanlığı, çevirmen),
– Verimli Isınma ve Roket Soba Kursu, Kızıltepe Permakültür, Çanakkale, 2015 (eğitmenler: Bora Cebecioğlu, Emre Rona)
– Agustin Sepulveda ile Topluluk Oluşturma ve Permakültür atölyeleri, İstanbul/Çanakkale, Ocak 2016,
– Janell Kapoor ve Penny Livingston – Doğal Mimari ve Permakültür Eğitimleri (öğrenci)
– Bali’den Chakra Widia – Atık Su, Gıda Üretimi, Alternatif Enerji Sistemleri Eğitimleri (staj)
– Avustralya’dan Gyan Daniel Wall – Toprak Fırın Yapımı (öğrenci)