Sağlıklı beslenmemizin formülü, gıdamızın sağlıklı topraklarda yetişmesinden geçiyor. Toprakların altında, üzerinden daha çok canlının yaşadığını biliyor muyuz? ya da Charles Darwin’in ömrünün son 30 yılını solucanları inceleyerek geçirdiğini?
Bazı solucanlar toprakları bizim yerimize çapalarken, bazıları dönüştürüyor. Bu eğitimimizde konumuz dönüştürenler üzerine olacak ve şu başlıklarda ilerleyeceğiz:
1 – Neden solucan gübresi üretmeliyiz?
1a) Solucan gübresi nedir?
- Solucan gübresi nasıl üretilir?
- Solucan maması nasıl hazırlanır?
- Hangi solucan çeşidi ile üretim yapmalıyız?
1b) Solucan gübresinin bitkilerde ve topraktaki faydaları nelerdir?
- Solucan gübresinde kaliteyi değerlendirmek
- Besin değerleri
- Mikrobiyal popülasyon
- Bitki büyüme hormonlarının varlığı
- Hümik asit seviyeleri
- Nem içeriği ve renk
2 – Bahçenize Solucan Gübresi nasıl uygulanır?
- Bahçede solucan kompostu uygulamaları ve yararları
- Solucan çayı üretimi
- Solucan çayı uygulaması
3 – Solucan Yetiştiriciliği
Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi
Mekan – ÇEVRİMİÇİ – (ONLINE)
21 Mart 2021 – saat 14:00 – 17:00
Katılım katkı payı 300 TL (KDV dahil) dir.
Kayıt için aşağıdaki bağlantıda yeralan formu doldurmanızı rica ediyoruz.
https://forms.gle/zqNFymBQ7N5jShNV8
MEHMET PAKKANER
1961 İzmir doğumlu. 1983 yılı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu. Çiçekçi dükkânı işletmeciliği, tohum, gübre bayiliği, kesme çiçek yetiştiriciliği, dış ve iç mekân bitkileri tarımı, sera sebzeciliği, hazır çim yetiştiriciliği, zeytincilik ve narenciye üzerine bilfiil üretimde çalıştı. Sulama sistemleri tasarım ve uygulaması konusunda bayisi olduğu yabancı asıllı firmanın uzmanlarından yetkinlik eğitimleri aldı. Peyzaj ve sulama sistemleri uygulamaları, bahçıvan eğitimi, bahçe bakım ve yapım danışmanlığı, onarıcı yöntemler üzerinde uzun yıllar çalıştı.
Kompost makineleri tasarımı, imalatı ve danışmanlığı konularında hâlihazırda hizmet vermekte. Bir dönem organik tarım sertifikalı ve üstün nitelikli organik kompost üretimi yaptı bu süreçte kompost üretimi yaptığı biyoreaktörün tasarım ve imalatını da kendisi gerçekleştirdi. Kompost üretimi sırasında solucanlarla tanışarak, solucan ve solucan kompostu üretimine girdi. Kompost çayı, kompost çayı üretim kazanları, elektrostatik spreyleme kitleri konusunda çalıştı. Sektörde değişen prosedürler ve koşullar sebebiyle kompost ve solucan kompostu üretimini bitirdi. Ancak bağını kopartmadı ve bu konuda danışmanlık vermeye devam etmekte.
Geniş ölçekli, hayvansal ve bitkisel üretim yapan bir çiftliğin yöneticiliğini yaptı. Tarla tarımı, bahçe tarımı ve süt inekçiliği konularında çalıştı. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda büyük ölçekli sahalarda proje ve üretim danışmanlığı yapmaya devam etmekte. Doğa dostu tarımsal üretim yöntemleri, toprak organik maddesi, kompost, bahçe bakımı, çim alanlar ve sulama sistemleri özel uzmanlık alanları arasında.
Eşi Mine Pakkaner ile birlikte tarımsal danışmanlık ve eğitim hizmetleri verdiği bir şirketin sahibi. Mesleki anlamda özel ilgi alanları; toprak mikrobiyolojisi ve organik madde, kompost sistemleri, fitoremediasyon yöntemiyle toprak temizliği ve yetiştiricilikte kullanılan doğal preparatlardır. Bunların yanında permakültür tasarımcısı ve agrohomeopattır.