İlk sabun tariflerinin M.Ö 2500 yıllında Sümer Yazıtlarından çıkmasından günümüze kadar geçen yaklaşık 4500 yıllık süreçte, sabun yapımı ile ilgili pek çok şey değişse de, değişmeden kalan şey sabunlaşma reaksiyonu için gerekli olan reaksiyonu için gerekli olan iki unsur, yağ ve bazdır. Elbette bir de sabuna, yani temizliğe olan ihtiyaç.
Günümüzde sanayi tipi sabun üretiminde çok sade ve basit olan sabun yapımı terkedilmiş ve sentetik kimyasallar ile temizleme özelliği olan, sabun gibi görünen sıvı ya da katı temizleyici maddeler, insanların kullanımına sunulmuştur. İnsanlar en büyük organları olan derileri aracılığı ile bu sentetik kimyasalları hergün azar azar bünyelerine almaya devam etmektedirler.
Bizlerin amacı hayatımızda imkanlarımız dahilinde olan alanlarda doğal yöntemlere dönüş yapmak.
Sabun yapımı oldukça kolay olmakla birlikte teknik bilgi gerektiren çok hassas bir süreçtir. Teknik sürece hakim olduktan sonra da oldukça eğlenceli ve yaratıcı bir aktiviteye dönüşmektedir.
Bu atölyemizde, Swirl tekniği ile iki renkli ve ”Hareli Sabun” üretimini Soğuk Yöntem ve Fırınlama Usulü ile (Cold Process & Owen Process) yapacağız.
Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi
Mekan – ÇEVRİMİÇİ – (ONLINE)
19 Haziran 2021 – saat 14:00 – 17:00
Katılım katkı payı 300 TL (KDV dahil) dir.
Kayıt için aşağıdaki bağlantıda yeralan formu doldurmanızı rica ediyoruz.
https://forms.gle/faKxajwqonSmFvfk7
AYŞE SAVCI
1980 yılında Bursa’da doğdu. Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Matematik Bölümünde tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi’nde Uluslararası İşletmecilik alanında yüksek lisans eğitimi aldı. Yirmi yıldır iş hayatına özel sektörde devam ederken Hatha Yoga, Vinyasa Flow ve Çocuk Yogası Eğitmenlik programlarını tamamladı. Bu alanlarda dersler vermektedir. Bir bilimsel süreç olarak gördüğü sabun yapımı üzerinde araştırma, üretim ve atölye çalışmalarına İstanbul ve Bodrum’da devam etmektedir.