Kişisel bir yolculuk üzerinden ekolojik yaklaşım, sanat ve yabanla etik ilişki.

Umut Tasa Şehirde Yabana ilgi duymasını şöyle anlatıyor:

Her şey 10 sene önce yaban arılarının odama yuvalanmasıyla ve arama motoruna “mavili büyük kuş”  yazıp yaptığım aramada Alakarga ile tanışmamla başladı; henüz yaban arılarına “eşek arısı” dediğim zamanlardı. Şehirli ve amatör bir doğa  gözlemcisi ve bir akademisyen/sanatçı olarak, on seneyi aşkın bir süredir İstanbul’daki yaban hayatı ile olan “acayip” karşılaşmalarımı, bu karşılaşmaların değişen dinamiklerini ve motivasyonlarını, yaratıcı/sanatsal pratikler aracılığıyla yazıp çizip anlatıyorum. Hikayeler, şiirler, fotoğraflar, nesneler…

Bilhassa kuşlara ve böceklere odaklanan gözlem ve deneyimlerim üzerinden insan-yaban ilişkisine ve etiğine dair, derin ekolojiden karanlık ekolojilere, oradan Zen’e uzanan farklı zihinsel perspektiflerden tefekkürler ediyorum. Kişisel deneyimlerimden, gözlem arşivimden ve bunlar üzerine ürettiğim yapıtlardan örnekler paylaşacağım bu sunum bir “gözlem eğitimi” olmamakla birlikte, katılımcıların kent yabanını daha fazla görüp duyabilecekleri şekilde algılarını açmaya niyet ediyor. İnsan-yaban ikiliğine ve sadece kent içinde değil, yaban hayatla karşılaştığımız her yerde etik ve yaratıcı ilişki kurma olasılıklarımıza dair birlikte düşünmeye davet ediyor.

Biz de sizleri Umut Tasa’nın gözü, gözlemleri ile bu yolculukta bizimle birlikte olmaya davet ediyoruz.

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – Çevrimiçi – ONLINE

19 Şubat 2022 – saat 20:00 – 22:30

Katılım katkı payı için, gönlünüzden geçen bir rakamı Şehirdeki Yabanı yalnız bırakmayanDoğal Hayatı Koruma Vakfı – WWFe bağışlamanızı ve aşağıda yeralan formu doldurmanızı rica ediyoruz.

WWF için açılmış olan bağış sayfası https://fonzip.com/wwfturkiye/fundraising-campaigns/sehirdeki-yaban

Kayıt için doldurmanızı rica ettiğimiz formun bağlantısı https://forms.gle/d8DgMPjWw32EbhSJ8 

UMUT TASA

Disiplinler arası bir araştırmacı, öğretim üyesi, amatör doğa gözlemcisi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar mühendisliği lisansı sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, İnteraktif Medya Tasarımı dalına geçiş yaptı. 2006 yılından beri bu üniversitede akademik çalışmalarına devam ediyor. 2012’de Emet Değirmenci’den Permakültür Tasarım Sertifikası Eğitimi aldı; 2014’de Sanat ve Tasarım doktorasını tamamladı. Lisans ve lisansüstü düzeyde etkileşim tasarımı, yaratıcı programlama ve multimedya sanatı gibi alanlarda dersler veriyor. Araştırma konuları ve üretimleri dijital medya ve teknoloji felsefesi ile, ekoloji, sanat ve tasarım alanlarının kesişimlerinde gezinmekte.

Akademik web sayfası: https://avesis.yildiz.edu.tr/utasa
Portfolyo: http://umuttasa.com