Biyodinamik Tarım kavramının ve pratiklerin doğuşu Avusturya’lı filozof Rudolf Steiner’in 1924’te seri halinde vermeye başladığı derslere dayanır.

Biyodinamik tarım en eski kimyasal karşıtı harekettir.

Lokal ekosistemlere adaptasyon, kendi kendine yeterlilik, hayvan ve bitkisel ürün kombinasyonu ve diğer anlamdaki uygulamalarıyla organik yetiştiriciliğe benzer. Ayrılan yönleri, bitki ve hayvansal varlıklar yönetimi ve yabanıl ekosistemler, çiftlik, çiftliğin genişletilmiş çevresi aralarındaki ilişkilere daha derinden ve yakın anlamda bakmasıdır. Mevsimsel değişimler, ay hareketleri ve diğer biyo-kronolojik etkiler dikkatle gözlenir. Pratik anlamdaki uygulamaların temeli bazı bitkisel ve diğer maddelerden özel olarak hazırlanan preparatların hayvan gübresi ve kompostta dekompozisyona düzenleme ve uyarma anlamında rehberlik etmesine dayanır (Kimberton,1986). Günümüzde geniş bir yapılanma göstermiş olan biyodinamik tarım birçok ülkede araştırma eğitim ve uygulama merkezlerine sahiptir. ABD’de biyolojik metodlarla üretilen ürün tüketici pazarı için DEMETER Birliği tarafından sertifikalandırılır.

Biyodinamik tarım preparatlarında tamamen ve agrohomeopatide de kısmen tıbbi ve aromatik bitkiler kullanılır. Bu doğrudan şifaya atıftır. Şifalı bitkilerin yetiştiriciliğinde yine şifalı bitkilerin kullanılması anlamına gelir.Sadece yetiştiricilikte değil, hastalık ve zararlılarla mücadelede de kullanılan preparatların çoğu yine tıbbi ve aromatik bitkilerdir. Biyodinamik tarımın kendisi agrohomeopatik yöntemler kullanır. Agrohomeopatinin de temellerini biyodinamik tarımın kurucusu Rudolf Steiner’in öğrencisi Lily Kolisko’nun çalışmaları başlatmıştır.

Eğitimde izleyeceğimiz başlıklar şu şekildedir:

  • Tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini biyodinamik ve agrohomeopatik yöntemlerle nasıl yaparız?
  • Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanına göre yetiştircilikleri nasıl yapılmalıdır? Yetiştiricik yöntemlerinde başka yöntemlere göre farklılıklar var mıdır? Örneğin biyodinamik yöntemle ekinezya yetiştiriciliğinde, ekinezyanın çiçekleri kullanılacaksa farklı bir zaman periyodunda ekim yapılır, kök ekstresi yapılacaksa başka. Hasat da yine farklı dönemlerde farklı ay fazı ve elementlerinde yapılır. Misk adaçayı fidelerinin tohum ekim zamanı, distilasyon yapıp uçucu yağ alacaksak başka, tohumunda sabit yağ elde edilecekse başkadır.
  • Ay fazı mı önemlidir, takım yıldız elementi mi?
  • Preparatlar nasıl hazırlanır?
  • Vegan preparat olur mu?
  • Hastalık ve zararlılarda agrohomeopatiyi nasıl kullanacağız?
  • Biyodinamik tarımın pepperingi nasıl uygulanır?
  • Tentürler nasıl kullanılır?
  • Münavebeden, kardeş bitkilerden, allelopatiden nasıl fayda sağlanır?
  • Sulamanın ve toprak işlemenin yöntemi nedir?

Biyodinamik tarım ve agrohomeopatik yöntemlerle tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliği eğitiminde konuya farklı bir perspektiften bakacağız.

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – ÇEVRİMİÇİ – (ONLINE)

21 – 22 – 23 – 24 Haziran 2022 – saat 21:00 – 23:00

Katılım katkı payı 1000 TL (KDV dahil) dir.

Kayıt için aşağıdaki bağlantıda yeralan formu doldurmanızı rica ediyoruz.

https://forms.gle/jnnHxkxEwwM3STdR6

MİNE PAKKANER

1963 İzmir Karşıyaka doğumlu. Ziraat Fakültesi’nden 1984 yılında mezuniyeti sonrası meslektaşı olan eşiyle birlikte, önce çok kısa süreli çiçekçi dükkanı işletmeciliği ve ardından seracılık yaparak meslek hayatına başladı. Kesme çiçek, iç ve dış mekan bitkileri yetiştiriciliği, peyzaj projeleri hazırlanması ve uygulanması, bahçe bakımı çalışmaları, hazır çim yetiştiriciliğinin ardından bu konularda danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Üreticiliği hiç bırakmayarak tarımın hep içinde oldu, seracılık ve zeytinciliğe devam etti. Ziraat Fakültesi’nde 2000 yılında aldığı Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları Uzmanlığı Eğitimi sonrası zeytincilik, narenciye yetiştiriciliği, kompost üretimi, organik tarım başta olmak üzere tarımın farklı dallarına yöneldi. Bir dönem organik tarım sertifikalı ticari kompost gübre üretimi yaptı. Bu bağlamda kompost gübre üretimiyle ilgili, kompost makineleri üretimi, sistemin kurulması ve teknik danışmanlık hizmeti verilmesi konusunda çalışmalarını sürdürmekte.

Ülkemizin en büyük tarımsal platformlarından biri olan agaclar.net’in yöneticiliğini yaptı ve geliştirici kadrosunda yer aldı. 2010 senesinden bu yana tıbbi ve ıtri bitkiler konusunda da tarla tesisi ile yetiştiricilik alanında ülkenin dört bir yanında hizmet vermekte. Tarım televizyonlarında yayım, eğitim programları yapıp sunmakta. Üç dönem, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı, halen de danışma kurulu üyesi ve TMMOB delegesi. İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev yaptığı dönemde İzmir Köyleri’ni gezip üreticiye bilfill kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliği eğitimi verdi. Konsey’in halen ‘’Yerelde Kalkınma Çalışma Grubu’’ Başkanı. Eşi ile ortak olduğu ve tarımsal faaliyetleri yürüttüğü kendi şirketinde Şifalı Bahçe Eğitimleri adı altında halka açık ücretli ve ücretsiz tarımsal eğitimler organize etmekte ve doğa dostu yetiştiricilik yöntemleri konusunda çalışmakta. Uzman olduğu alanlarda kamu ve özel sektöre, belediyelere, meslek odalarına eğitim ve danışmanlık hizmeti veren, agrohomeopat ziraat mühendisi. Apelasyon Dergisi Yayın Kurulu üyesi ve yazarı, Tarım ve Gıda Yazarları Derneği Üyesi, Tarım ve Gıda Etiği Derneği’nde Onur Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta. Ayrıca bazı tarımsal kooperatiflere de üye.