Türkiye’de her gün kişi başı 1,13 kg atık çıkarıyoruz (2020, TUİK). Çıkardığımız bu atıkların yarısını sebze ve meyve atıkları oluşturuyor.

Sebze ve meyve atıklarını atık depolama sahalarına(ya da çöpe) gönderdiğimizde, atıklardan metan gazı oluşuyor ve metan gazı karbondioksitten 25 kat daha fazla iklim değişikliğini arttırıcı etkisi olan bir gaz.

Gelin hep beraber bu atıkları çöpe atmadan lezzetli yemeklere nasıl dönüştürebilirizi, sağlıklı sular, çorbalar, posalardan krakerler yapmayı deneyimleyelim.

Mutfağınızda atık olarak gördüğünüz ürünlere bir daha aynı gözle bakamayacaksınız. Atık olarak gözden çıkardığınız ürünlerle dönüştürebileceğiniz pratik tarifleri paylaşacağımız ve bayat ekmeklerle mozaik pasta yapacağımız atölye için oldukça heyecanlıyız. Yüzyüze eğitime katılanlar bu pastanın tadına da bakabilecekler.

Yüz yüze katılım 6 kişi ile sınırlıdır. Mekan: Nar Pratik Mutfak – Kozyatağı, Kadıköy

(ders içeriği Leyla Kabasakal Güzeloğluna aittir)

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – ÇEVRİMİÇİ – (ONLINE)

13 Ekim 2022 – saat 20:00 – 22:30

Katılım katkı payı 375 TL (KDV dahil) dir.

Kayıt için aşağıdaki bağlantıda yer alan formu doldurmanızı rica ediyoruz.

https://forms.gle/3b2pppZtbpptyw8v8

LEYLA KABASAKAL

Ekonomi mezunu olan Leyla Kabasakal Güzeloğlu, İşletme yüksek lisansını ABD’de tamamlamıştır. Uzmanlığı ”Uluslararası Pazarlama” konusundadır. ikinci yüksek lisansını ve doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri bölümünde tamamlamıştır. Doktora çalışmaları sırasında ”Sürdürülebilir Gıda ve Çevre” konusunda uzmanlaşmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında üniversitelerde Sürdürülebilir Gıda ve Sürdürülebilir Pazarlama konularında akademisyen olarak ders vermektedir

Ekonomi mezunu olan Leyla Kabasakal Güzeloğlu, İşletme yüksek lisansını ABD’de tamamlamıştır. Uzmanlığı ”Uluslararası Pazarlama” konusundadır. 2002-2008 arasında ABD’de gıda ihracatı ve pazarlaması konusunda çalışmıştır.

2008’de Türkiye’ye dönmüş ikinci yüksek lisansını ve doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri bölümünde tamamlamıştır. Doktora çalışmaları sırasında ”Sürdürülebilir Gıda ve Çevre” konusunda uzmanlaşmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında üniversitelerde Sürdürülebilir Gıda ve Sürdürülebilir Pazarlama konularında akademisyen olarak ders vermektedir.

2008 senesinde Steve Read’den Permakültüre Giriş kursunu almış, 2009 senesinde Penny Livingston’ın Permakültür ve Dirençli Toplumlar Çalıştayı’na katılmıştır. 2019 senesinde Taner Aksel eğitmenliğindeki Permakültür Tasarım Sertifikası kursunu tamamlamıştır. PermaTürk vakfı mütevelli heyetindedir.

2011 senesinde bir Slow Food Birliği olan Balkon Bahçeleri’ni kurmuş ve halen liderliğini yürütmektedir. İyi, Temiz ve Adil gıdayı savunan Slow Food hareketi ile şehirdeki insanın türetici(co-producer) olması gerektiğini ve gıdasının nereden geldiğini bilmesi gerektiğini savunur. Bu amaçla anaokullarında, derneklerde ve Mart 2020’den itibaren ZOOM platformu üzerinden, ‘Balkon Bahçeleri’, ‘Gerçek Gıdaya Erişim’, ‘Gıda Zincirleri’ konularında seminerler ve atölyeler düzenlemektedir.

Balkonda bitki yetiştirme,  doğal fermantasyonla sirke yapımı, turşu yapımı, ekşi mayalı ekmek yapımı, çocuk ve yetişkinlere düzenlediği atölyelerden bazılarıdır.  Gıda ve Çevre konusunda çeşitli dergi yazıları, Radyo ve televizyon röportajları bulunmaktadır.