Nev-i şahsına münhasır, yenilikçi ve şenlikli, her şeyden de önemlisi onarıcı bir ezber bozan bağ modeli ile tanıştırmak için sabırsızlanıyoruz sizleri;
Bize sunduğu zengin ürün çeşitliliğine karşı asma bitkisini haketmediği bir yalnızlık ve tekdüzelik içinde yaşamaya mahkum eden ”Geleneksel Bağcılık” modelinin aksine, Çoklukültür (polikültür/neşeli yaşam kardeşlikleriyle kuşatılmış) ve doğal habitatını sağlıklı bir canlılıkta sürdürdüğü biyoçeşitliliğe sahip, bütüncül yönetilen bir bağ ve bağcılık modelinin açılımını yapacağız.
Permakültür ilkeleri ve onarıcı tarım uygulamaları ışığında yapılandırılmış bu özgün model, 8 yıllık bir çalışmanın eseridir.
Özgünlüğünün temel kaynağı ise, toprak altından toprak üstüne, görünen / görünmeyen tüm yapılarıyla, birbirini denge içinde destekleyen bir çeşitlilikte varolan ideal habitatıdır. Sadece insan için değil, tüm canlılar için, hayat birlikte yaşandıkça ve paylaştıkça daha da değerli.
Eğitimimiz; bağcılığa ilgi duyan, birden fazla ana ürün alınabilecek, onarıcı ve sürdürülebilir bağın nimetlerinden yararlanmak isteyen herkesin katılımına açıktır. Özellikle Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği eğitimleri almış kişiler için de
ilham verici olacağına inanıyoruz.
Program Akışı:

  • Ezber Bozan, Sürdürülebilir Bağcılık Tanımı
  • Bütüncül Çerçevesi
  • İlkeleri
  • Baş Aktör: Üzüm – Tarihte Önemi, Zengin Yarar Çeşitliliği, Tıbbi Kullanımı, Büyüme Aralığı, İklim/Isı İhtiyacı, Ekolojisi
  • Denge ve Ölçü Kavramları
  • Ezber Bozan Bağın Fizyolojisi – Organizmal Yapı, Toprak Verimliliği, Öncü Flora
  • Hazırlayıcı Ön Bitkiler – Azot Bağlayıcılar, Yeşil Örtü Türleri, Gübre Bitkileri, Ağır Metal Toplayıcılar
  • Bağ Florası İçin Alan Hazırlığı – Asma Yatak Alanı, Su Hasadı Yöntemi, Sıra Arası Florasının Planlanması
  • Sıra Arası Florası / Üzüm Loncası – Lonca Bitkileri, Yetiştiriciliği (İlkim isteği, Toprak isteği, Su isteği, Hasat zamanı, şekli, verimi, Kullanım alanları, Lonca üyesi olarak işlevi)
  • Sıra arası florası / Örtü Bitkileri
  • Alanda Tamamlayıcı Bitkiler – Ağaç Yapıları ve Loncaları
  • Alan Sınırlarında Tamamlayıcı Bitkiler
  • Uyumsuz Bitkiler

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – ÇEVRİMİÇİ – (ONLINE)

2 Mart 2023 – saat 20:00 – 23:30

Katılım katkı payı 625 TL (KDV dahil) dir.

Kayıt için aşağıdaki bağlantıda yeralan formu doldurmanızı rica ediyoruz.

https://forms.gle/gS67aJrcL5o3q7ud8

PINAR OKAY

Marmara Üniversitesi İşletme/İktisat, Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri bölümü mezunu. 1980’de Era Tanıtım A.Ş’de başladığı reklamcılık kariyerini, 2001’den itibaren Bütünsel Marka Yönetimi ve Reklam Hizmetleri konularında Strateji Danışmanlığı vererek devam ettirdi. Markalaşmada inovatif iş modelleri hayata geçirdi.

2014’de İstanbul Permakültür Kolektifi bünyesinde, Steve Read (L’Universite Populaire de Permaculture) eğitmenliğinde Permakültür Tasarım Sertifikası sahibi oldu.

Anadolu Meraları- Bütüncül Yönetim ve Molly Haviland – Toprak Mikrobiyolojisi eğitim programları ile Türkiye Permakültür Araştırma Enstititüsü Permakültür Tasarım Pratiği, Permakültür Tasarım Sertifikası Eğitmen Eğitimi, Kompost ve Kompost Tuvalet eğitimlerine katıldı.

2018’de BAÇEM Çiftçi Eğitim Merkezi Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Devlet Sertifikası sahibi oldu. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Aromaterapi konularında aldığı birçok eğitimden sonra, 2017 yılında tedavi edici niteliklere sahip ürün gamı olan P i n Bütünsel Yönetim’i kurdu ve PinAda tescilli markasını oluşturdu.

Tıbbi Bitkilere olan merakı Aromaterapi üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu ve Herbafarm Akademi bünyesinde Prof Dr. Ayten Altıntaş, Uz. Ecz. Meltem Kurtsan, Dr. Kıvılcım Kayabalı ve Sevda Doğan gibi çok değerli hocalarla çalışarak, NAHA (International Association for Holistic Aromatherapy) Sertifikalı Aromaterapist olmaya hak kazandı.

Marco Valussi’den – Artizan Distilasyon Yöntemleri Eğitimi [Aromaterapi Derneği organizasyonu] alarak, Ekstraksiyon Yöntemleri üzerine uzmanlaştı.

Halen, Bozcaada’da, PinOva başlığında, geleneksel mono-kültür bağcılığa karşı, permakültür ve onarıcı tarım ilkeleri doğrultusunda polikültür yapıda kurguladığı ve esasen karmaşık yapıda bir tıbbi bitki bahçesi olarak da tanımlanabilecek 8 yıllık çalışmasının ürünü;“Anarşizan bir Bağ Modeli”nin uygulama çalışmalarını sürdürüyor.