Güçlü bir bağışıklık için bilinen en iyi yöntemlerden biri de fermente yiyecekler tüketmek. Bu atölyede değişik tatlar arayanlar için, bildiğimiz fermantasyon yöntemlerinin dışına çıkıp, hepbirlikte Kore turşusu olan Kimchi yapacağız. 100’den fazla çeşidi olan kimchinin en popüler olanı Çin Lahanası ya da Çin Marulu olarak dilimize çevrilen bir lahana türü ile yapılıyor. Şanslıyız ki, bu çeşidin üreticileri çoğaldı ve artık kolayca bulunabiliyor.
– Laktik asit fermantasyon yöntemi ile fermente olan kimchiyi nasıl kuralım?
– Ne kadar bekletelim?
– Hangi tatların birleşimi uygun?
– İlla acı olması şart mı?
gibi soruları cevaplayacağımız atölyeye hepinizi bekliyoruz. Kore’lilerin en çok pirincin yanında tükettikleri kimchiyi beraber kuracağız, dolayısıyla atölyeye yüz yüze katılacak katılımcılarımızın atık oluşturmamamız için temiz bir adet boş 660 ml kavanozu yanında getirmeyi unutmamasını rica ediyoruz.
Kore turşusu öğrenmek ne işime yarar diye soruyorsanız, klinik çalışmalarda Lakto fermente ürünlerde melatonin seviyesinin yüksek olduğunu ve melatoninin serbest radikallerin oluşumu azalttığını söyleyelim 1,2
- Tan,D.X., Hardeland, R. Manchester, L.C.,Rosales-Corral, S.,Coto-Montes, A., Boga, J.A., Reiter,R.J.(2012). Emergence of naturally occurring melatonin isomers and their proposed nomenclature. Journal of Pineal research, 53: 113-121
- Halliwell, B. (1994). Free radicals, antioxidants, and human disease: curiocity, cause or consequence? The Lancet, 344: 721-724
Son olarak Atölyemiz yüz yüze ya da çevrimiçi/online seçenekleri ile sizleri bekliyor.
Çevrimiçi katılımcılarla atölyeden önce malzeme listesi paylaşılacaktır.
Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi ve Nar Pratik Mutfak
Mekan – ÇEVRİMİÇİ/ONLINE ve YÜZ YÜZE, HİBRİT olarak gerçekleştirilecektir. Yüz Yüze katılım Nar Pratik Mutfakta, 6 kişi ile sınırlıdır. Çevrimiçi/Online için belli bir sınırımız yoktur.
14 Mart 2023 – saat 20:00 – 22:30
Katılım katkı payı 375 TL (KDV dahil) dir.
Kayıt için aşağıdaki bağlantıda yer alan formu doldurmanızı rica ediyoruz.
https://forms.gle/QtGGQejC2pTpfZu67
LEYLA KABASAKAL
Ekonomi mezunu olan Leyla Kabasakal Güzeloğlu, İşletme yüksek lisansını ABD’de tamamlamıştır. Uzmanlığı ”Uluslararası Pazarlama” konusundadır. ikinci yüksek lisansını ve doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri bölümünde tamamlamıştır. Doktora çalışmaları sırasında ”Sürdürülebilir Gıda ve Çevre” konusunda uzmanlaşmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında üniversitelerde Sürdürülebilir Gıda ve Sürdürülebilir Pazarlama konularında akademisyen olarak ders vermektedir.
2008 senesinde Steve Read’den Permakültüre Giriş kursunu almış, 2009 senesinde Penny Livingston’ın Permakültür ve Dirençli Toplumlar Çalıştayı’na katılmıştır. 2019 senesinde Taner Aksel eğitmenliğindeki Permakültür Tasarım Sertifikası kursunu tamamlamıştır. PermaTürk vakfı mütevelli heyetindedir.
2011 senesinde bir Slow Food Birliği olan Balkon Bahçeleri’ni kurmuş ve halen liderliğini yürütmektedir. İyi, Temiz ve Adil gıdayı savunan Slow Food hareketi ile şehirdeki insanın türetici(co-producer) olması gerektiğini ve gıdasının nereden geldiğini bilmesi gerektiğini savunur. Bu amaçla anaokullarında, derneklerde ve Mart 2020’den itibaren ZOOM platformu üzerinden, ‘Balkon Bahçeleri’, ‘Gerçek Gıdaya Erişim’, ‘Gıda Zincirleri’ konularında seminerler ve atölyeler düzenlemektedir.
Balkonda bitki yetiştirme, doğal fermantasyonla sirke yapımı, turşu yapımı, ekşi mayalı ekmek yapımı, çocuk ve yetişkinlere düzenlediği atölyelerden bazılarıdır. Gıda ve Çevre konusunda çeşitli dergi yazıları, Radyo ve televizyon röportajları bulunmaktadır.