Son dönemde bahçecilik ve bahçıvanlık konusuna artan ilgi hepimizi çok mutlu ediyor, çünkü yok etmek kolay, birşeyleri başlatmak ve korumak zor. Gönlümüz yenebilen bitkilerin hem şehirde, hem de kırsalda üretilmesinden yana olsa da, şehirlerde arılara mera olması açısından ve çeşitliliğin korunması başta olmak üzere, pek çok sebeple başka bitkilere de ihtiyacı var. Kırsalda zaten biz yok etmedikçe yaşamın parçası onlar. Tarımsal üretimde ise doğru metodları bilmeye, doğru bilinen yanlışların üzerinden geçmeye ihtiyacımız var. Bu sebeple 38 yıldır bu konuda deneyimi olan Mine Pakkaner hocamızla bu eğitimi açmaya karar verdik. Eğitim sürecince, tohumdan hasada hangi adımlarla ilerleyeceğimizi konuşacağımız gibi, süs bitkileri, çalılar ve ağaçlar üzerinden de konuya değineceğiz ancak aşı ve budama konusu hem çok detaylı içeriklere sahip olduğu için, hem de herkese hitap etmeyebileceği için ayrı eğitimler olarak açacağız.

Bu eğitimimizin başlıkları şu şekildedir:
– Bahçe kurarken dikkat edilecek konular nelerdir?
– Bitki ve yer seçimleri neye göre yapılır?
– Bahçe için olmazsa olmazlarımız var mıdır?
– Toprak nedir, üretilebilir birşey midir?
– Toprağın yapısı, bileşenleri,
– Toprak iyileştirme,
– Drenaj nedir, ne zaman gerekir, nasıl yapılır?
– Bitkiye özel ekim/dikim harçları nasıl hazırlanır?
– Bitki satın alırken neler önemlidir?
– Çıplak köklü ve kaplı fidanlarda arazi hazırlığı ve dikim tekniği, herekleme nedir? Hereklemenin önemi, herekleme yöntemleri.
– Tohumdan fide yetiştirciliği,
– Çimlenme nedir? Çimlenme engeli kırma, çimlenme ve ışık etkisi, şaşırtma, dikim.
– Fidan üretim teknikleri, daldırmalar, çelik tipleri, çelik alma, köklendirme, kök budama.
– Hasat ve tohum alma, kurutma.
– Genel sebzecilik, genel meyvecilik.
– Çim yetiştirelim mi yetiştirmeyelim mi? Çim severler için yapım ve bakım teknikleri.
– Hastalık ve zararlılarla nasıl mücadele ederiz? Koruyucu bakım nedir? Kardeş bitki kavramı nedir, nasıl kullanılır?

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – ÇEVRİMİÇİ – (ONLINE)

21-22-23 ve 28-29-30 Mart 2023 – saat 20:30 – 23:00

15 Saat sürecek olan bu eğitimin katılım katkı payı 2250 TL (KDV dahil) dir.

Kayıt için aşağıdaki bağlantıda yeralan formu doldurmanızı rica ediyoruz.

https://forms.gle/ghmGoJnWos7KzSxK6

MİNE PAKKANER

1963 İzmir Karşıyaka doğumlu. Ziraat Fakültesi’nden 1984 yılında mezuniyeti sonrası meslektaşı olan eşiyle birlikte, önce çok kısa süreli çiçekçi dükkanı işletmeciliği ve ardından seracılık yaparak meslek hayatına başladı. Kesme çiçek, iç ve dış mekan bitkileri yetiştiriciliği, peyzaj projeleri hazırlanması ve uygulanması, bahçe bakımı çalışmaları, hazır çim yetiştiriciliğinin ardından bu konularda danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Üreticiliği hiç bırakmayarak tarımın hep içinde oldu, seracılık ve zeytinciliğe devam etti. Ziraat Fakültesi’nde 2000 yılında aldığı Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları Uzmanlığı Eğitimi sonrası zeytincilik, narenciye yetiştiriciliği, kompost üretimi, organik tarım başta olmak üzere tarımın farklı dallarına yöneldi. Bir dönem organik tarım sertifikalı ticari kompost gübre üretimi yaptı. Bu bağlamda kompost gübre üretimiyle ilgili, kompost makineleri üretimi, sistemin kurulması ve teknik danışmanlık hizmeti verilmesi konusunda çalışmalarını sürdürmekte.

Ülkemizin en büyük tarımsal platformlarından biri olan agaclar.net’in yöneticiliğini yaptı ve geliştirici kadrosunda yer aldı. 2010 senesinden bu yana tıbbi ve ıtri bitkiler konusunda da tarla tesisi ile yetiştiricilik alanında ülkenin dört bir yanında hizmet vermekte. Tarım televizyonlarında yayım, eğitim programları yapıp sunmakta. Üç dönem, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı, halen de danışma kurulu üyesi ve TMMOB delegesi. İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev yaptığı dönemde İzmir Köyleri’ni gezip üreticiye bilfill kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliği eğitimi verdi. Konsey’in halen ‘’Yerelde Kalkınma Çalışma Grubu’’ üyesi. Eşi ile ortak olduğu ve tarımsal faaliyetleri yürüttüğü kendi şirketinde özel sektöre ve belediyelere bahçıvanlık eğitimi vermekte, Şifalı Bahçe Eğitimleri adı altında halka açık ücretli ve ücretsiz tarımsal eğitimler,organize etmekte ve doğa dostu yetiştiricilik yöntemleri konusunda çalışmakta. Uzman olduğu alanlarda kamu ve özel sektöre, belediyelere, meslek odalarına eğitim ve danışmanlık hizmeti veren, agrohomeopat ziraat mühendisi. Apelasyon Dergisi Yayın Kurulu üyesi ve yazarı, Tarım ve Gıda Yazarları Derneği Üyesi, Tarım ve Gıda Etiği Derneği’nde Onur Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta. Ayrıca bazı tarımsal kooperatiflere de üye.