Yeryüzünde yaşayan pek çok canlının ikâmeti ”toprak” üzerinde ve bizler de dahil olmak üzere bu canlıların hayatı toprağın altı ya da üzerinde yaşayan diğer canlıların hayatına doğrudan bağlı. Eski insanlar, hayatlarının toprakla olan bu bağı bilip, sonraki yaşamları da düşünerek (en az 7 nesil sonrasını) hayatlarını devam ettirirken, bizler zaman içerisinde bir şekilde kendimizi bu bağı kopartmış halde bulduk. Düşünce tarzımız öyle bir hal aldı ki, bazı gerçeklerle ancak ”felaket” haline dönüştükten sonra yüzleşiyoruz. Bu bakış açımızı değiştirmenin, daha büyük felaketlere yol açmadan ”bakın burada çok güzel bir çözümü var”, ”bunu yapabiliriz” demenin mümkün olduğu bir eğitimle sizlerle bir araya gelmek istiyoruz.

Eğitmenimiz Murat Akhuy, 10 yılı aşkın süredir ”toprak” konusu üzerinde çalışıyor, en son Dr.Elaine Ingham’ın kurmuş olduğu Soil Food Web School‘un Toprak Mikrobiyolojisi ve Onarıcı Tarım sertifika programını bitirdi. Aynı okulun Laboratuvar Teknisyenliği programını tamamladı ve şu anda Onarıcı Tarım Danışmanı sertifikasını almak üzere eğitim kapsamındaki toprak onarım çalışmalarını sürdürmekte. Bu çalışmalar kapsamında daha önce Toprak Besin Ağı ile Onarıcı tarım teorik eğitimlerini düzenlemiştik. Şimdi de mikroskop kullanma ve canlıları tanımayı, bizzat kompost sistemlerini kurmayı da içeren 2 tam gün sürecek Toprak Besin Ağı ile Onarıcı Tarım Uygulama eğitimimizi açıyoruz.

Eğitimimizin içeriginde şu başlıklar yer alacak:

– Toprak onarıcıları üzerine bir özet

– 40 kovalık standart bir sıcak kompost yığını kurulumu

– Veri bankasından mikrocanlı izleme

– Mikroskopla tanışma, kurulum ve numune hazırlığı. Var olan örnekler üzerinden numune inceleme

– Johnson-Su kompostu ve Solucan kompostu üzerine bir özet

– Johnson-Su kompost yığınının kurulumu

– Olgun bir komposttan numune alma

– Uygulamalı ‘’Özüt’’ elde etme ve numune alma 

– Sahadan toprak numunesi alma

Alınan numunelerin mikroskop altında incelenmesi, elde edilen biyolojik değerlerin sMApp’e girilmesi ve biyolojik raporlama

Bu eğitime yakın zamanda tekrar Uygulama eğitimi açılamayacağı için, Toprak Besin Ağı ile Onarıcı Tarım Teorik eğitimine katılanlarla birlikte, katılmayanlar da gelebilecektir. Ancak daha önce teorik eğitimi almayanların sorularını not almalarını ve günün sonunda hocamıza iletmelerini, bu sorular teorik kısımda anlatılmış konuları içeriyorsa, Aralık ayında düzenleyeceğimiz Teorik eğitime katılmalarını rica ediyoruz.

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – Beykoz Cam ve Billur Müzesi

11 – 12 Kasım 2023 – saat 10:00 – 18:00

Katılım katkı payı 3500 TL (KDV dahil) dir.

Kayıt için aşağıda yeralan bağlantıdan formu doldurmanızı rica ediyoruz.

https://forms.gle/6qk6FcJVLD4nNfnY8

MURAT AKHUY

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdi, daha sonra Mimar Sinan Üniversitesi Yapı Statiği bölümünde yüksek lisans yaptı ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. Üniversiteden ayrıldıktan sonra, İstanbul’da profesyonel olarak 12 yıl boyunca çalıştı. 2005 yılında İzmir’in Bayındır ilçesinde yeralan Marmariç kırsal yerleşkesinin ve 2009 yılında Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsünün(TPAE) kuruluşunda yer aldı.

2010 yılında Bill Mollison ve Geoff Lawton’ın verdiği Permakültür Tasarım Sertifikası(PDC) kursuna katıldı ve bunu takiben Ağustos 2011’de Pastoral Vadi’de verdiği ilk ”Permakültüre Giriş” kursundan sonra TPAE’nin düzenlediği birçok Permakültür Tasarım Sertifikası kursunda eğitmen olarak görev aldı.

2016 yılında Anadolu Meraları ve Soil Food Web iş birliği olan Dr.Elaine Ingham ile birlikte eğitmenlik yapan Molly Haviland eğitmenliğinde, ”Toprak Mikrobiyolojisi Çobanlığı Sanatı” eğitimine katıldıktan sonra toprak iyileştirme alanına odaklandı. 2020 – 2021 döneminde Dr. Elaine Ingham‘ın kurmuş olduğu Soil Food Web School tarafından sunulan ”Toprak Mikrobiyolojisi ve Onarıcı Tarım” sertifika programını bitirdi. 2022 yılı başında yine Soil Food Web School tarafından yürütülen ”Laboratuvar Teknisyenliği” programını tamamladı. Halihazırda, ”Onarıcı Tarım Danışmanlığı” sertifikasını almak için dahil olduğu Danışman Eğitim Programı kapsamında toprak onarım çalışmaları yapmaktadır.

Bunun yanı sıra, Bir Tohum Vakfı tarafından düzenlenen programlarda, toplumun her kesimine yönelik Onarıcı Tarım eğitimleri vermektedir.