Bitkisel bir devâ sanatı olan aromaterapinin, ustalık gerektiren şölensel (törensel) uygulamalarına eğilerek, aromaterapiyi sanata çeviren karakterlerine yoğunlaşacağımız bir seriye başlıyoruz, ”Aromaterapide Sanatlaşan Uygulamalar”, eğitmenimizin özel isimlendirmesi ile ”Aroma’tüeller” 

Serinin ilk oturumu Distilasyon ile Saf Özün Ayrışımı

Saf öz, bitkinin ruhu olarak adlandırabileceğimiz, aromaterapinin en önemli enstrümanı olan uçucu yağı içerir. Beerhave, distilatları “Spiritus Rector”, algılanması çok zor, çok ince bir öz olarak tanımlar. Uçucu yağlar ile aromatik bitkilerin kokulu içeriği (uçucu organik bileşikler veya bitki uçucu maddeleri) arasında ince ama önemli bir ayrım vardır. Bu eğitimimizde, uçucu yağ ve hidrosole bu ince noktalara eğilerek bakacağız. Eğitmenimiz, Marko Valussi ile yaptığı çalışma sonrası tümüyle kendi algısında değiştiğini ifade ettiği distilasyon öğretilerini ve deneyimleriyle pekiştirdiği/edindiği bilgileri sizlere aktaracak.

Eğitimimiz şu başlıklarla ilerleyecek:

  • Uçucu yağ nedir,
  • Hidrosol nedir,
  • Uçucu yağlar ve hidrosoller nasıl elde edilirler, net tanımları, yapıları,
  • Uçucu yağ ve hidrosollerin kullanım amaçları ve şekilleri,
  • Uçucu yağlar ve ekstreler arasındaki farklılıklar
  • Güvenlik ölçütleri, satın alma ve saklama püf noktaları
  • Distilasyon ve ekstraksiyon teknikleri,
  • Bazı temel kavramlar,
  • Bitkilere uygun distilasyon yöntemi tercih edilmeli (hangi bitki için hangi yöntemin kullanılması daha doğru olur sorusunun cevabı)
  • Bitkilerin, distilasyon öncesi geçirmesi gereken ön işlemler

Eğitim tarihinin ıtır distilasyon zamanına uygun olması sebebiyle canlı olarak hepbirlikte ıtır distilasyonunu uygulamalı olarak izleyeceğiz.

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – ÇEVRİMİÇİ – (ONLINE)

4 Mayıs 2023 – saat 20:00 – 23:30

Katılım katkı payı 850 TL (KDV dahil) dir.

Kayıt için aşağıdaki bağlantıda yer alan formu doldurmanızı rica ediyoruz.

https://forms.gle/NukTNUDgwVWTWBno6

PINAR OKAY

Marmara Üniversitesi İşletme/İktisat, Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri bölümü mezunu. 1980’de Era Tanıtım A.Ş’de başladığı reklamcılık kariyerini, 2001’den itibaren Bütünsel Marka Yönetimi ve Reklam Hizmetleri konularında Strateji Danışmanlığı vererek devam ettirdi. Markalaşmada inovatif iş modelleri hayata geçirdi.

2014’de İstanbul Permakültür Kolektifi bünyesinde, Steve Read (L’Universite Populaire de Permaculture) eğitmenliğinde Permakültür Tasarım Sertifikası sahibi oldu.

Anadolu Meraları- Bütüncül Yönetim ve Molly Haviland – Toprak Mikrobiyolojisi eğitim programları ile Türkiye Permakültür Araştırma Enstititüsü Permakültür Tasarım Pratiği, Permakültür Tasarım Sertifikası Eğitmen Eğitimi, Kompost ve Kompost Tuvalet eğitimlerine katıldı.

2018’de BAÇEM Çiftçi Eğitim Merkezi Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Devlet Sertifikası sahibi oldu. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Aromaterapi konularında aldığı birçok eğitimden sonra, 2017 yılında tedavi edici niteliklere sahip ürün gamı olan P i n Bütünsel Yönetim’i kurdu ve PinAda tescilli markasını oluşturdu.

Tıbbi Bitkilere olan merakı Aromaterapi üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu ve Herbafarm Akademi bünyesinde Prof Dr. Ayten Altıntaş, Uz. Ecz. Meltem Kurtsan, Dr. Kıvılcım Kayabalı ve Sevda Doğan gibi çok değerli hocalarla çalışarak, NAHA (International Association for Holistic Aromatherapy) Sertifikalı Aromaterapist olmaya hak kazandı.

Marco Valussi’den – Artizan Distilasyon Yöntemleri Eğitimi [Aromaterapi Derneği organizasyonu] alarak, Ekstraksiyon Yöntemleri üzerine uzmanlaştı.

Halen, Bozcaada’da, PinOva başlığında, geleneksel mono-kültür bağcılığa karşı, permakültür ve onarıcı tarım ilkeleri doğrultusunda polikültür yapıda kurguladığı ve esasen karmaşık yapıda bir tıbbi bitki bahçesi olarak da tanımlanabilecek 8 yıllık çalışmasının ürünü;“Anarşizan bir Bağ Modeli”nin uygulama çalışmalarını sürdürüyor.