Sabunu sözlükler, kirli ve yağlı şeyleri temizlemekte kullanılan, türlü yağlarla alkaliler birleştirilerek yapılan madde olarak tanımlıyor.

Biz sabunu türlü yağlarla değil, halis zeytinyağı ile yapmak istiyoruz.

Günümüzde; gerek geleneksel, gerekse modern işletmelerde yüzlerce farklı sabun ve sabun türevi ürün, ülkemizde üretilmeye devam ediyor. Her ne kadar geçmişin izlerini saklayan, geleneksel kara kazan sabunlarının etkinliği ve sürümü azalmış olsa da, özellikle Batı Anadolu kırsalında; gerek hanede, gerekse geleneksel işletmelerde, antik dönemden kalma yöntemlerle hala sabun üretimi varlığını sürdürmektedir.

Piyasada içeriğine göre üç farklı sabun bulunmaktadır. Bunları;

– Sabun,
– Zeytinyağlı sabun
– Zeytinyağı sabunu

olarak adlandırabiliriz. Zeytinyağı sabunu, diğerlerinin aksine, üretim esnasında yalnızca “zeytinyağı”, su ve baz/kostik kullanılarak üretilen, saf ve en doğal sabundur.

Bilinenin aksine; zeytinyağı sabunu cildi kurutmaz, cildin yağlanma dengesini düzenler. Gece yatmadan önce sabun ile yıkanan yüz, gün içerisinde yağdan arınmış bölgelere yağ zerk eder, böylece sürekli yağlı olan yüzey, en azından gün boyu zeytinyağının içinde bulunan doğal gliserin sayesinde daha kuru ve canlı görünür.

Atölyemizde Soğuk Yöntem ile zeytinyağı sabununun yapımı gösterilecektir. Zeytinyağının cildimize olan katkılarını bilimsel makalelerden bilmekteyiz. Sabun her gün kullandığımız temizlik maddesidir. Teknolojik sabunlardan ziyade evlerimizde geleneksel zeytinyağı sabunu kullanmamız hem temizlik açısından hem de çevreye katkı açısından önemlidir.

– Sabunun kalite özelliklerini,
– Sıvı sabun ile katı sabun farklılıklarını
– Diğer sabunları tanımayı
– Sabunun ilk çıkışı ve günümüzdeki teknolojik sabunları, farklarını konuşacağız.

Soğuk Sabun yönteminde 2.5 kg yağdan sabun yapılacaktır. yaklaşık 45 dakika sürecek olan uygulama sonunda sabun 3 hafta dinlendirileceği kalıplara alınacaktır.

Gelirken yanınızda not defterinizi getirmeniz yeterlidir.

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – Meraklı İnsanlar – Bakırköy

27 Ocak 2019 saat 11:00 – 14:00 arası

Katkı payı 180 TL ile 250 TL (KDV dahil) arasında gönlünüzden geçen bir miktar olacaktır.

Yerimiz 15 kişi ile sınırlı olup Kayıt için ipermakulturkolektifi@gmail.com adresine e-posta göndermenizi rica ediyoruz.

MÜCAHİT KIVRAK
11 Ağustos 1978 Aydın ili Sultanhisar ilçesi doğumludur. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ‘Bitki Koruma Bölümü’nden mezun olduktan sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. 2005 yılında Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik Programına başladı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde doktorasına devam etmektedir. Zeytincilik alanında birçok toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Yurt içi ve yurt dışı kongrelerde bilimsel sunularını sundu. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresinin düzenleme kurulunda yer aldı. Zeytin yetiştiriciliği, zeytinyağı, zeytinyağı makineleri, zeytinyağı duyusal analiz ve geleneksel zeytinyağı sabunu kursları düzenledi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi yüksekokulu temsilcisidir. Zeytindostu Derneği ve Yağ Bilimi Teknolojileri Derneği üyesidir.
http://www.mucahitkivrak.com.tr/?page_id=17

ANIL ÖZTÜRK
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler, Nişantaşı Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinden mezun olmuştur. Çeşitli televizyon programlarının yapımında, tekstil firmalarında ve reklam sektöründe çalıştıktan sonra, Edremit, Altınoluk’a yerleşmeye karar vermiştir. Ailesinden zeytincilikle ilgili öğrenmiş olduğu bilgileri, son yıllarda kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek olan sergi sabunculuğunu öğrenmek amacıyla eski bir ustanın yanında çıraklık yaparak pekiştirmiştir. Edremit meslek yüksekokulunda düzenlenen ‘Bir Usta Bin Usta Geleneksel Ev Yapımı Zeytinyağı Sabunu Kursuna’ katılmış ve başarıyla bitirmiştir. Halen Edremitte sabun işlerine devam etmekte, yüksekokulda ve başka yerlerde kurslar düzenlemektedir.