FİLM GÖSTERİMİ – 4 Eylül 2021 saat 12:00’de Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi ile birlikte SYFF 2012 seçkisi, Dünyanın Ucundaki Bahçe – The Garden at the End of the World Filmi’nin gösterimine bekliyoruz sizleri. Film Türkçe alt yazılı olup tüm katkı sunanların armağanıdır.
Bir ülke düşünün kaynakları çok zengin, toprakları bereketli, insanları mutlu, yarına dair umutlu. Sonra o ülkede birşeyler oluyor, kaynakları birilerinin eline geçiyor, iç düzeni değişiyor, karışıyor, bilmedikleri bir yöne sürüklenmeye başlıyorlar. Kadınlar eve kapatılıyor, dışarıya çıktıklarında dünya ile aralarında hep bir perde var. Burkaya mahkum oldukları gibi aslında hayata dair de ağır bir mahkumiyetleri var. Erkekler savaşta, çocuklar aç kalıyor.
Kaynaklar ülke insanlarına ulaşamıyor. Bir süre sonra erkekler eve dönemez oluyor. O kadınlar dışarıya mahkum ama dışarıyı hiç tanımıyor, çünkü hep evde kalmışlar. Dışarı çıktıklarında ne kendilerini ne de çocuklarını koruyamıyorlar, ya başlarına bir felaket geliyor ya da ölüyor, öldürüyorlar. Bambaşka hayatlar.
Onlara sahip çıkmak için bir vakıf kuruluyor. Onları ayakta tutmak için. Amcası Avusturalya’da yaşayan Mahboba Rawi’den yardım istiyor. Mahboba, permakültür tasarımcısı ve eğitmeni yıllarca yardım projelerinde zor durumda kalan insanların ayakları üzerinde durmasına destek olan Rosemary Morrow’dan yardım istiyor. Birlikte elele çalışmaya, kadınların, çocukların hayatta kalmaları için balık vermek yerine balık tutmayı öğretmeye başlıyorlar. İlk başladıklarında çocuklar yetersiz beslenmekten, sahipsizlikten, ruhsal açıdan berbat durumda. Adım adım sosyal permakültür ağlarını örerlerken, bir yandan da eldeki kaynakları belirliyorlar. Sonrasında, topluluklarını oluşturup, kadınların özgüvenii sağlamalarına yardımcı olup, ayakta tutmaya çalışıyorlar. Dayanışma ile yiyeceklerini kendilerinin yetiştirebilmesi için adım atıyorlar. Filmde Rosemary Morrow’un şu sözü çok etkileyici: Bir savaş olduğunda, erkekler genelde savaşta ölür, kadınlar ve çocuklar geriye kalır. O kadınlar ülkeyi kalkındırır, yaraları sarar, onarır. Ama bu ülkede kadınlar hep evde oluğundan bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlar!
Bugün Afganlar neden kaçıyor, neden ülkemize geliyor. Orada neler oluyor görmek istiyorsanız, sosyal permakültür ve permakültür tasarımı nedir anlamak istiyorsanız sizi ‘Dünyanın Ucundaki Bahçe’ filmini izlemek üzere bekliyoruz. Bu film hayata dair sizlere de çok şey öğretecek, garanti ediyoruz.
Kayıt için https://www.surdurulebiliryasam.net/event/dunyanin-ucundaki-bahce-film-gosterimi
SÖYLEŞİ – 4 Eylül 2021 saat 13:00’de filmin yönetmeni Gary Caganoff, Rosemary Morrow ve Mahboba’s Promise Vakfından Mahboba Rawi’yi konuk ediyoruz. Bize Afganistan, film, dün ve bugüne dair bilgilerin yanında, Sosyal Permakültür, örüntü ve orada yapılan tasarım hakkında bilgiler verecekler. Bu toplantı SYFF, İstanbul Permakültür Kolektifi ve Emre Rona, Atölye Famila’nın armağanıdır. Bu yüzden mutluluğumuz çok büyük. Paylaşım dili İngilizce olacaktır. Bizler de daha sonra çevirisini yapıp alt yazıyla birlikte YouTube kanalımıza ekleyeceğiz. Toplantıya katılım için şu yolu izleyeceğiz: ZOOM bağlantısını size film bittikten sonra (aynı gün biliyorsunuz ki film gösterimi de olacak) ileterek odaya almaya başlayacağız. Haksızlık olmaması adına, gelen ilk 100 kişi içeri girebilecek. Yerimiz olursa ayrıca Instagram üzerinden duyurup çağrısını yapacağız ve bağlantı sizlerde olduğu için sizler katılabileceksiniz. Kişisel Verileri Koruma kanunu kapsamında böyle bir yol izlememiz gerekiyor. Katılmak için aşağıda yer alan soruları cevaplamanızı rica ediyor, keyifli bir toplantı olmasını diliyoruz.
Kayıt için https://forms.gle/iNaFqQLJbih4f52F9