Atölyemizde, Begüm Yaramancı, mevsimlik sebzenin ve ham meyvenin, zamana karşı bozulmasını önlemeye yönelik, atalık bir teknik olan ”turşulamayı”, tuşuya olan tutkusunu, doğal, katkısız fermante turşu yapımının detaylarını ve inceliklerini paylaşacak.

Günümüzde, turşulama sürecinin hızlandırılması ve nihai ürünün uzun süre dayanması adına yüksek tuz oranları ve katkı maddesi eklenerek sağlıksız bir gıdaya dönüşmüş olan turşunun, aslında saf halinin sadece lezzeti açısından değil, sağlık açısından da sofralarımız da yer almasının öneminin altını çizecek. Turşulama sürecinin tüketilen gıda kaynakları doğrultusunda insanoğlunun sırtını dayaması gereken tekniklerden biri olduğuna inanan Begüm Yaramancı, turşunun ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda da hayatımıza dokunduğunu, sadece basit bir saklama tekniği olmadığını, bu şekilde bakıldığında hayatımızda daha çok rol oynaması gerektiğini, örnekleri ve detayları ile paylaşacak.

“İçindekiler” yemek kitabından tanıdığımız Begüm Yaramancı, yaklaşık 10 senedir her türlü sebze ve meyvenin turşusunu kurmaya kafa yoran, kendi turşularını kuran, denediklerini, sürecin işleyişini kaydedip paylaşan biri. Farklı coğrafyalarda ve kültürlerdeki değişik malzemeler ile yapılan uygulamaları, tuzlamadan, macuna yatırmaya kadar her türlü turşu kurma yöntemini araştırıyor.

Yaklaşık iki buçuk saat sürecek atölye çalışması, turşu yapımına giriş niteliğinde teorik bilgilendirmeyle başlayacak, salamura yöntemi kullanılarak yaz mevsim sebzeleriyle yapılacak bir turşu kurma demosu ile sonlanacak. Bu kapsamda Begüm yaz aylarındaki sıcakların fermantasyon yöntemi ile kurulan turşularımızda çıkarabileceği sorunları önlemek için püf noktaları ile paylaşacak.

Vitamin, antioksidan ve probiyotik açıdan zengin bu mucizevi kaynağı ve dünyanın en eski gıda koruma yöntemlerinden biri olan turşulamanın hayatımıza katkısını, inceliklerini en saf ve doğal hali ile keşfetmek ve fermante turşu tekniği öğrenmek için hazır mısınız?

Düzenleyen ve Tasarlayan – İstanbul Permakültür Kolektifi

Mekan – halka sanat projesi

14 Temmuz 2018 saat 14:00 – 16:30

Katkı payı 180 TL ile 250 TL (KDV dahil) arasında gönlünüzden geçen bir miktar olacaktır.

Yerimiz 15 kişi ile sınırlı olup Kayıt için ipermakulturkolektifi@gmail.com adresine e-posta göndermenizi rica ediyoruz.

BEGÜM YARAMANCI
1974 İstanbul doğumludur. Sankt Georg Avusturya Lisesini bitirdikten sonra, üniversite eğitimini Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Ekonomi alanlarında The American University of Paris ve The George Washington University’de aldı. 8 yıl Koç Holding Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Bölümlerinde çalıştıktan sonra 2005 yılında, İstanbul’dan Chicago’ya taşındı. Burada çocukluğundan beri merakı olan yemek pişirme konusunda Kendall College’da profesyonel aşçılık eğitimi aldı. 2011 yılı sonunda Türkiye’ye geri döndü. 2012 yılında amatör olarak yıllardır evinde yaptığı artizan tipi turşular sayesinde Cemre Narin ile Vogue’da yazdığı bir makalesi için yolları kesişti. Bu işbirliğinin ürünü olarak 2014’te “İçindekiler: Tarif ve Fikir Kitabı” ortaya çıktı. Kitapta yer alan biyografisinde yazdığı gibi: Turşu kurmak hayatıdır, bulduğu her türlü sebzeyi turşulamaktadır. Laktik asit fermantasyonu ilgi alanıdır. Hayali olan terasını ve çatısını bir gün şehir bahçesine çevirmeyi ise gerçekleştirmiştir. Şimdilerde bir yandan artizan turşu üretimine devam edip, bir yandan bilginin paylaştıkça değerleneceğine olan inancından dolayı turşu konusunda atölye ve dersler vermektedir. Yeni yemek kitabı üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.